Oldalak

2011. február 14., hétfő

A kosárfonás története


        A kosárfonás nagy történelmi múltra tekint vissza. Ez annak tulajdonítható, hogy alapanyaga- a FŰZVESSZŐ - kedvező tulajdonságokkal rendelkezik.Könnyen munkálható, alakítható, vágható, viszonylag nagy szilárdsággal rendelkezik, kicsi a fajsúlya, tartós. Az ember már a primitív eszközeivel és módszereivel is képes volt megmunkálni, így elő tudta állítani belőle használati tárgyait. A kosárfonás nagy múltját a múzeumi leletek is bizonyítják. ( Állattenyésztés, halászat, vadászati eszközök ) A régészek az ásatások során olyan edényeket találtak, melyeken vízszintesen és függőlegesen rovátkák vannak, pontosan olyanok, mint egy fonott kosár nyomásai. Ugyanis régen úgy készítették az agyagedényt, hogy először az agyagedény formájának megfelelő kosarat megfonták, majd betapasztották agyaggal és kiégették. A tűzben az anyag elégett, de a vessző nyomai megmaradtak az edény oldalán.
         Mindenképpen igaz: nagy utat tett meg a kosárfonás napjainkig. A fűzvesszőből készített használati tárgyak alapvető igényeket elégítettek ki. Ma önmagukban, csupán dísztárgyként is  fellelhetők otthonainkban. A különböző kosarak készítése során fejlődött az ember kézügyessége, ízlésvilága, s így kialakulhatott a Népművészet. A régi hagyományokat, formákat könnyen beépíthetjük a ma élő ember igényeinek megfelelően. Ezt teszem én is, amikor megszületik egy-egy fonott üveg vagy egyéb szépség.



demizson



az üveg nyaka








a legnagyobb űrtatalmú üveg,amit eddig befontam....






2 megjegyzés:

  1. Nagy örömmel fedeztelek fel, az alkotás öröme, szépsége visszatükröződik a munkáidon.... ne hagyd fel....

    VálaszTörlés
  2. Szia Patti!
    Ügyes vagy, örülök, hogy sikerült megcsinálnod. Ha esetleg az én blogom kapcsán szeretnél valamit Te is alkalamazni a blogodon, csak szólj, leírom vagy segítek feltenni.....
    Márc 16-17-18-án vizsgázok 3 modulból, utána leadnak még egy modult, majd abból is vizsga. És máj 19-én kezdődnek a záróvizsgáim!!!!!
    Tele vagyok frásszal!!!De azért kikapcsolódásként feljövök néha ide is:-) Írhatsz az oldalamra is,meg fogom nézni:-)Ja , és elkezdtem kijárni Kulcsra is altatni....tudod, több lábon kell megállni....csak a 24 óra egyre kevesebb lesz..valahogy:-( De nagyon örülök Neked, szerintem előttünk a jövő! Puszi:-)

    VálaszTörlés