Elsősorban fűzvesszőből és egyéb fonható anyagokból, mint például mogyoró, kőris, vadakác, juhar, szederina, szőlővenyige, kender,rekettye, gyékény, rozsszalmából készülnek a mai igényeknek megfelelő, alakú, méretű, szerkezetű kosarakat.
A múltban parasztságunknak téli kiegészítő foglalkozása volt a kaskötés. A levélhullás után leszedett vessző( zöld vessző vagy hajas vessző ) tavaszig megőrizte rugalmasságát. Utána már nem volt szabadidő, hiszen kezdődött a földeken a munka. A hántolt, főzött amerikai fűzből finomabb kivitelű munkákat készíthetünk. Én is ezzel az anyaggal dolgozom, de nagy kedvencem a trópusokról importált peddig nád.Míg előzőt mérettől függően akár 1-1,5 órára kell beáztatni, a peddig 5 perces áztatás után kedvünkre alakítható.A vessző, vörösesbarna csúcs felé vékonyodó, a nád vajszínű,egyforma átmérőjű.
![]() | |||||||
zöld vessző méret szerint osztályozva |
![]() |
főzött vessző méret szerint osztályozva |
![]() |
nád |
Anyám,de még a nagymamám is kosaratkötött.Nekem soha nem mondták:próbáld meg te is.Így ki is maradt az életemből, de a kosarakat imádom.Valahogy olyan természet közeli, jó nézni,de még jobb megfogni,megsímogatni.
VálaszTörlésA férjem próbálkozott kosár készítéssel csak vesszőt nehéz beszerezni.Én szaporítom a kertben, de nem mindegyik marad meg.Sok vizet kedvel az biztos.
Külünbenmeg sok embertől kaptam "kosarat". Tudják,hogy szeretem, s amit megunnak és kidobnának ,én rögtön lecsapok rá.
Pirimami