Oldalak

2011. február 15., kedd

A kosárfonás alapanyaga

Elsősorban fűzvesszőből és egyéb fonható anyagokból, mint például mogyoró, kőris, vadakác, juhar, szederina, szőlővenyige, kender,rekettye, gyékény, rozsszalmából készülnek a mai igényeknek megfelelő, alakú, méretű, szerkezetű kosarakat. 
A múltban parasztságunknak téli kiegészítő foglalkozása volt a kaskötés. A levélhullás után leszedett vessző( zöld vessző vagy hajas vessző ) tavaszig megőrizte rugalmasságát. Utána már nem volt  szabadidő, hiszen  kezdődött a földeken a munka. A hántolt, főzött amerikai  fűzből finomabb kivitelű munkákat készíthetünk. Én is ezzel az anyaggal dolgozom, de nagy kedvencem a trópusokról importált peddig nád.Míg előzőt mérettől függően akár 1-1,5 órára kell beáztatni, a peddig 5 perces áztatás után kedvünkre alakítható.A vessző, vörösesbarna   csúcs felé vékonyodó, a nád vajszínű,egyforma átmérőjű.


zöld vessző méret szerint osztályozva 








főzött vessző méret szerint osztályozva



nád



1 megjegyzés:

  1. Anyám,de még a nagymamám is kosaratkötött.Nekem soha nem mondták:próbáld meg te is.Így ki is maradt az életemből, de a kosarakat imádom.Valahogy olyan természet közeli, jó nézni,de még jobb megfogni,megsímogatni.
    A férjem próbálkozott kosár készítéssel csak vesszőt nehéz beszerezni.Én szaporítom a kertben, de nem mindegyik marad meg.Sok vizet kedvel az biztos.
    Külünbenmeg sok embertől kaptam "kosarat". Tudják,hogy szeretem, s amit megunnak és kidobnának ,én rögtön lecsapok rá.
    Pirimami

    VálaszTörlés