Oldalak

2012. július 17., kedd

ovális kosaram

Már régóta nem dolgoztam amerikai fűzzel. Az utóbbi időben a peddig nádas munkákat helyeztem előtérbe.Most egy kedves blogolvasóm kérését teljesítettem és ti is láthatjátok hogyan jutottam el a végeredményig.

Íme:A fenékkarók a legvastagabbak. Az ovális kosár méretétől függően döntöm el, mennyire lesz szükségem és beállítom egyforma távolságokra.


Elkezdem a karók rögzítését. A hasítékba betámasztom és egy fölött egy alatt vezetem.Az első berakással eddig jutottam. Két oldali kezdéssel legyűrűzöm és újabb berakással kifonom.
Itt látható, hogy minden karó mellöl kijön egy szál. Sokkal gyorsabban lehet így haladni, mintha 2 szállal fonnám ki és a toldás is kevesebb.


A fonás során folyamatosan domborúra alakítom és figyelek az egyenlő távolságokra.Ha körbeértem ismét kétszálas gyűrűvel rögzítem a kifonást és levágom a kiálló fenékkarókat.A következő lépés az oldalkarók beszúrása. Az íves részhez balról és jobbról is teszek, az egyenlő távolság elérése érdekében. Így lesz  szép ívelt a kosár.Itt már megtörtént a fenékszegés. Mielőtt a berakást elkezdem, 3-as gyűrűvel rögzítem az oldalkarókat.Duplaszálas fonást alkalmaztam. Ez akkor célszerű, ha az oldalkaró elég vastag és/vagy a kifonószálak szép vékonyak. Gyorsabb haladást biztosít a duplaszálas fonás. Mellesleg szép is.Elértem a kivánt magasságot. Jöhet a szegés előtti gyűrűzés.
3-as gyűrű.

A további lépések nincsenek dokumentálva. 3 páros szegéssel zártam le az oldalkarókat.Utána le kell citromsavval mosni a szennyeződéseket száradás követően jöhet a lakkozás.

Már felöltöztetve:
4 megjegyzés:

 1. De szép lett!
  Milyen régen volt, mikor vesszőt fogtam a kezembe...
  De jó volt nézegetni a képeket!
  Köszönöm!

  VálaszTörlés
 2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 3. Nagyon szép lett és jó látni a lépéseket is. :)
  Megosztom, ha nem haragszol.

  VálaszTörlés